ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА ДЕЦАТА
ОТ 3- ДО 7-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
Правилното
хранене и възпитание на децата са двете най-важни осъзнати
задължения на родителите. С раждането на децата започват и грижите
за тяхното хранене, от което зависи здравето, растежа и развитието
им.
Възрастта
от 3 до 7 години е особено подходяща за създаване на
здравословен модел на хранене, тъй като децата подражават на възрастните
и са в период на изграждане на своите хранителните навици.
Неблагоприятни
последици за здравето на децата оказват недохранването,
прехранването, а също така и небалансираното хранене.
Показатели
за адекватно хранене на децата са стойностите на ръста на детето
за съответната възраст и теглото му съобразно ръста.
ЗА ВАС, РОДИТЕЛИ!
ПРЕПОРЪКИ
ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ НА ВАШИТЕ ДЕЦА
Препоръка
1: Осигурявайте редовно хранене с пълноценна и разнообразна храна
•
Осигурявайте максимално разнообразие в консумацията на
храни – препоръчва се в рамките на 2 седмици
да не се допуска повторяемост на ястията;
•
Включвайте ежедневно в менюто на децата представители от 4 – те
основни групи храни: хляб, зърнени храни и картофи; плодове
и зеленчуци; мляко и млечни продукти; месо, риба, яйца, бобови
храни и ядки;
•
Хранете децата си четири пъти дневно, тъй като
редовното хранене предотвратява приема на големи количества храна
наведнъж и допринася за по-доброто храносмилане. На един
прием детето не трябва да консумира повече от 350
- 400 г храна. Закуската е важна и не трябва да се
пропуска!
•
Отделяйте достатъчно време за хранене на децата, в приятна обстановка,
което ще създаде и затвърди у тях навици за правилно хранене.
Препоръка
2: Ограничавайте консумацията на тестени и сладкарски изделия.
Предпочитайте пълнозърнест хляб и други пълнозърнести продукти
-
Включвайте в менюто на децата си пълнозърнест хляб
(поне 2 пъти седмично), макаронени изделия (1
път седмично) и зърнени храни (жито, ориз, овесени
ядки, царевица и други).
Препоръка
3: Предлагайте ежедневно разнообразни зеленчуци и плодове
•
Осигурявайте през всички сезони на годината разнообразие от пресни,
замразени, сушени, консервирани плодове и зеленчуци;
•
Предпочитайте суровите зеленчуци и плодове, тъй
като при кулинарната им обработка част от съдържащите се в тях
витамини се разрушават;
•
Предлагайте пресни плодове и зеленчуци при всяко хранене.
Препоръка
4: Използвайте мляко и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини и
сол
•
Осигурявайте ежедневно в храненето на децата мляко и
млечни продукти;
•
Избирайте прясно и кисело мляко с ниско съдържание на
мазнини (1,5 -2%) или обезмаслено (0,1 - 0,5%);
•
Обезсолявайте саламуреното сирене.
Препоръка
5: Замествайте тлъстите меса и месни продукти с птиче, телешко месо и
риба
•
Ограничавайте предлагането на колбаси до 2 пъти в седмицата;
•
Предлагайте риба един - два пъти седмично;
•
Отстранявайте кожата от птиците и видимата мазнина от месото преди готвене.
Препоръка
6: Ограничавайте приема на мазнини
•
Замествайте животинските мазнини с растителни;
•
Добавяйте възможно най-малко количество мазнина при приготвяне на ястията.
Препоръка
7: Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски продукти
•
Ограничавайте консумацията на захарни и шоколадови изделия, сметанови
и сиропирани сладкиши. Избягвайте газираните напитки;
•
Ограничавайте количеството на добавената захар към млякото
и чая.
Препоръка
8: Ограничавайте общия прием на сол за деня
•
Намалявайте количеството на добавената сол при приготвяне
на ястията и салатите;
•
Не поставяйте солници на масата по време на хранене;
•
Ограничавайте употребата на туршии през зимния сезон до 2 - 3
пъти седмично.
Препоръка
9: Приготвяйте храната по безопасен начин, спазвайки правилата за хигиена.
Използвайте щадящи кулинарни технологии
•
Купувайте храна в чисти и с ненарушена цялост опаковки;
•
Пазарувайте от сигурни източници;
•
Преди покупка четете етикета;
•
Обръщайте внимание на срока на годност на продукта;
•
Спазвайте хигиенните изисквания при приготвяне и съхранение
на храната;
•
Обработвайте храната чрез варене, задушаване и печене
(на фурна, скара или грил).
Необходимо
е да знаете, че:
*При
варене зеленчуците трябва да се поставят в кипяща вода, която да ги покрива.
По време на цялото варене съдът трябва да е плътно затворен с капак.
*Солта
се добавя в края на термичната обработка.
Правила за съставяне на
дневното меню
за деца от 3 до 7 години
1.
Сутрешна закуска:
•
основен компонент на закуската - 100 – 150 г
каша
от овесени ядки, мюсли, корнфлейкс, макаронени изделия, сандвич,
баница, кифла, попара със сирене
•
напитка – 200 г
прясно
мляко, билков чай, сок (плодов, зеленчуков)
•
добавка (или подкрепителна закуска в 10.00 ч.) – 50
– 100 г
пресен
плод или зеленчук
2.
Обяд:
•
супа – 100 г
При
основни ястия, включващи месо супата е постна
•
основно ястие - 130 г
Месни
ястия - 5 пъти седмично. През 2-та безмесни дни -
риба, зеленчуково-яйчеви ястия, бобови храни
Ако
основното ястие не съдържа зеленчуци, задължително е да се
включи гарнитура или салата от пресни зеленчуци според сезона
•
десерт – 150 г (пресни плодове – 200 г)
Препоръчително
е десертите да са на плодова основа
3.
Следобедна закуска:
•
основен компонент на закуската - 100 – 150 г
корнфлейкс,
каша от овесени ядки, мюсли, кекс, козунак, сандвич, баница, кифла,
макаронени изделия
•
напитка – 200 г
сок
(плодов, зеленчуков), медовина, айран, боза
4.
Вечеря:
•
основно ястие - 130 -150 г
постен
гювеч, омлет, зеленчуково ястие със сирене, спагети, пица, пиле,
риба
Ако
вечерното ястие не съдържа зеленчукова компонента, задължително
е да се включи салата от пресни сезонни зеленчуци
•
десерт -150 г
мляко
(кисело или прясно), плод.
На
един хранителен прием да не се дава повече от 350-400 г храна.
|
Препоръчителни количества
на порциите за деца на възраст от 3 до 7 години
|
|
Препоръчителни количества
за една порция
|
|
Хляб |
|
|
Месо |
|
|
Риба |
|
|
Прясно мляко |
|
|
Кисело мляко |
|
|
Млечни продукти (сирене, извара, кашкавал) |
|
|
Месни продукти (колбаси, месни пастети и др.) |
|
|
Зърнени храни (овесени ядки, жито, мюсли, корнфлейкс и
др.) |
|
|
Макаронени изделия |
|
|
Варива
-
зрял фасул (леща)
-
зелен фасул
-
грах |
30 грама
120 грама
80 грама
|
|
Ориз |
|
|
Картофи |
|
|
Пресни зеленчуци |
|
|
Пресни плодове |
|
|
Компот |
|
|
Сок (нектар) |
|
Общо
количество за деня:
пресни
зеленчуци - 350 грама
пресни
плодове - 300 грама
мляко
(прясно и кисело) – 400 мл.
хляб
3 х 45 грама = 135 грама
сол
(добавена към всички храни) - 2 грама
|
|