ХОЛЕСТЕРОЛ
КАКВА Е БИОЛОГИЧНАТА
РОЛЯ НА ХОЛЕСТЕРОЛА В ОРГАНИЗМА?
Холестеролът е
органично съединение, което се намира във всички клетки и телесни
течности на човешкия организъм. Неговата биологична роля се изразява
в: участие в изграждането на клетъчните мембрани; образуване на
надбъбречните и половите хормони, витамин Д, жлъчните киселини
и други. По-голямата част от холестерола се синтезира в черния
дроб, а останалата - се набавя чрез храната. Основни хранителни
източници на холестерола са: тлъстите меса, вътрешните органи
(черен дроб, бъбреци), яйцата, млечните мазнини и други.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ
“ДОБРИЯТ” И “ЛОШИЯТ” ХОЛЕСТЕРОЛ?
Тъй като мазнините
в кръвта (холестерол и триглицериди) са неразтворими във вода,
те се свързват с белтък под формата на липопротеинови частици.
По този начин се осъществява транспорта им до тъканите и органите.
Липопротеините
с ниска плътност (Хол - ЛНП) съдържат около 70% от общия холестерол
и са известни под името “лош” холестерол. Същите го транспортират
от черния дроб до органите. Когато той е в наднормено количество
в кръвта настъпва увреждане на съдовите стени и развитие на атеросклероза.
Липопротеините
с висока плътност (Хол - ЛВП) транспортират холестерола за преработка
в черния дроб, където чрез жлъчните киселини същият се отстранява
от организма. Следователно Хол - ЛВП не позволяват на холестерола
да се натрупва по стените на артериите, поради което се нарича
“добър” холестерол.
КАКВИ СА СТОЙНОСТИТЕ
НА СЕРУМНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ?
Стойностите на
общия холестерол и липопротеините с ниска плътност са следните:
|
|
|
“Желаното”
ниво на Хол – ЛВП (“добрия” холестерол) в кръвта е над
1,0 mmol/l, като с висок риск за атеросклероза са стойностите
под 0,9 mmol/l.
За определяне
на отклоненията в мастната обмяна и риска от развитието
на атеросклероза е желателно да се изследват всички видове
липопротеини в кръвта.
|
|
< 5,2 |
|
|
|
|
|
|
|
КАКЪВ Е ЗДРАВНИЯТ
РИСК ПРИ ПОВИШЕНО НИВО НА СЕРУМНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ?
Повишеният серумен
холестерол е основен рисков фактор за развитие на атеросклероза,
която е в основата на двете най-значими хронични незаразни болести
– исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдова болест, причиняващи
инвалидизиране и смърт на много хора по целия свят.
КОИ СА ПРИЧИНИТЕ
ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ХОЛЕСТЕРОЛА В КРЪВТА?
• Наследствената
предразположеност
• Стресът
• Нездравословното
хранене
• Хроничните
заболявания на черния дроб, бъбреците, захарен диабет и др.
• Наднорменото
тегло при ИТМ над 25 - ИТМ = тегло в кг : (ръст в м)2
• Употребата
на лекарства – орални контрацептиви, диуретици, глюкокортикоиди
и др.
• Ниската
двигателна активност
• Полът
– след менопаузата при жените холестеролът нараства
• Злоупотребата
с алкохол
• Тютюнопушенето
• Възрастта
- след 20-та година серумният холестерол се увеличава
КАК ДА СЕ НАМАЛИ
ПОВИШЕНИЯТ СЕРУМНИЯ ХОЛЕСТЕРОЛ?
Нормализирането
на серумния холестерол може да се постигне чрез промяна в начина
на живот и провеждане на медикаментозна терапия.
ПРОМЕНИТЕ В НАЧИНА
НА ЖИВОТ ВКЛЮЧВАТ:
o Холестерол-редуцираща
диета
Най-често 2 седмици
след започването и, тя може да намали холестерола средно с 10%.
Диетата включва
консумация на:
o Повече плодове
и зеленчуци– най-малко 5 пъти дневно;
o Храни с високо
съдържание на скорбяла и влакнини (пърнозърнест
хляб, зърнени храни, ориз, бобови храни);
o Обезмаслено
или нискомаслено мляко, млечни продукти
без мазнини или с ниско съдържание
на мазнини (кисело мляко, квасена сметана, извара, сирене);
o Месо без
тлъстини (пилешко месо без кожата; риба; меса, на
които са отстранени тлъстините);
o Растителни масла
(царевично; маслиново; соево);
o По-малко готови
и предварително обработени храни (кексове, сладки, бисквити);
o По-малко черен
дроб, мозък, бъбреци и други вътрешности;
o По-малко яйца
- не повече от 2 яйчни жълтъка на седмица (пряко консумирани или
в приготвената храна).
Съдържанието на
мазнини в готовите ястия може да бъде намалено и чрез спазване
на следните принципи при готвене:
o да се отстранява
видимата мазнина от месото;
o да се ограничава
количеството мазнина при готвене;
o да се предпочита
печене, варене, готвене на скара и в микровълнова фурна, като
се избягва паниране и пържене;
o да се поставя
месото при печене върху решетка, така че мазнината да се оттича
надолу.
o Повишаване
на физическата активност
Упражняването
на физическа активност е необходимо условие за поддържане на нормално
телесно тегло и серумен холестерол. За да бъде ефективна двигателната
програма тя трябва да включва: ходене пеша най-малко 5 пъти седмично
по 30 минути и физически упражнения най-малко 3 пъти в седмицата.
o Контрол
на теглото
Редуцирането на
теглото на лица със затлъстяване е изключително важно за намаляване
на холестерола в кръвта. Понижаването на теглото, дори в малка
степен, довежда до намаляване на нивото на Хол - ЛНП.
МЕДИКАМЕНТОЗНОТО
ЛЕЧЕНИЕ ВКЛЮЧВА:
Лечението с медикаменти,
регулиращи липидните нива, по-скоро допълва, но не заменя промените
в начина на живот. Терапията обикновено е продължителна или за
цял живот. Изборът на медикаментите се определя от лекар-специалист.
Медикаментите,
които намаляват нивото на липидите в кръвта са: статини, никотинова
киселина и нейните производни, фибрати и такива, които свързват
жлъчните киселини. Като клас медикаменти, статините предизвикват
най-голямо понижение на холестерола в кръвта. В случай, че целта
на лечението не е постигната след 3 месеца лечение с един медикамент,
може да се включи втори препарат. При добро спазване на лечебната
програма максималното понижаване на ЛНП се постига в рамките на
4 до 6 седмици от началото на лечението.
Необходимо е да
се знае, че повишеният холестерол се нуждае от постоянен контрол
посредством диета и медикаментозна терапия. Прекратяването им
довежда до бързо повишаване на холестерола и възвръщане на риска
от съдови нарушения, съществували преди началото им.
ЛЕЧЕНИЕ НА СЪПЪТСТВАЩИТЕ
ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Провеждането на
системен контрол върху хроничните заболявания на черния дроб,
бъбреците, щитовидната жлеза, захарния диабет и други е необходимо
условие за регулиране на липидния баланс в човешкия организъм.
Необходимо е да
се знае, че употребата на лекарствени препарати като диуретици,
глюкокортикортикоиди, бета-блокери и други допълнително нарушава
липидния профил на болните.
ХОЛЕСТЕРОЛЪТ
Е “ПРИЯТЕЛ”, А НЕ “ВРАГ” САМО КОГАТО СЕ ПОДДЪРЖА В ГРАНИЦИТЕ НА
ФИЗИОЛОГИЧНИТЕ ЗА ЧОВЕКА СТОЙНОСТИ.
|