ЙОДИРАНАТА СОЛ - УНИВЕРСАЛНО СРЕДСТВО ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ГУШАВОСТТА
И ЙОДДЕФИЦИТНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Всяка
година на 20 октомври се отбелязва Световния ден за профилактика
на йоддефицитните заболявания.
Йоддефицитните
заболявания представляват глобален медико-социален проблем,
който засяга над 1,5 милиарда души в целия свят.
Йодният дефицит,
наред с гладуването, се явява една от главните причини за непълноценното
развитие на големи групи от населението. Ето защо, Световната
здравна организация (СЗО) отделя изключително внимание на този
проблем, като стимулира и подпомага въвеждането на широко мащабни
програми за ликвидиране на йоддефицитни заболявания в световен
мащаб.
Йодът е един
от микроелементите в природата, жизнено необходим за пълноценното
развитие и растеж на човешкия организъм. Той е главна съставна
част на хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза, които
осигуряват обменните процеси в организма, както и нормалните
функции на нервната, сърдечно-съдовата и половата система. Йодът
е абсолютно необходим за пълноценното развитие на мозъка през
вътреутробния период и в първите месеци след раждането, за растежа
и развитието в детската възраст и пубертета. По време на бременност
недостигът на йод причинява аборти, мъртво раждания и тежки
вродени дефекти на плода (кретенизъм, глухонемота и др.).
Източници на йод
България
е част от Балканския йоддефицитен регион, тъй като голяма част
от територията и е с намалено количество йод в почвата и водата.
Йодният дефицит и причинените от него заболявания и нарушения
могат да бъдат предотвратени чрез системна йодна профилактика.
Универсално средство за масова йодна профилактика е йодираната
готварска сол, която се използва от населението, в общественото
хранене и производството на храни. Съдържанието на йод в нея
е съобразено с дневните нужди от йод, като количеството сол,
което трябва да се консумира дневно е не повече от 5 грама.
Готварската сол, която се предлага в търговската мрежа и се
използва в хранително-вкусовата промишленост трябва да съдържа
калиев йодат от 28 - 55 мг/кг сол.
Контролът
върху качеството на готварската сол, продавана на пазара и използвана
в хранително-вкусовата промишленост и общественото хранене се
извършва от регионалните инспекции по опазване и контрол на
общественото здраве (РИОКОЗ).
През деветмесечието
на 2010 година, изследваните от РИОКОЗ – Велико Търново 45 проби
йодирана готварска сол, взети от различни хранителни обекти
(2/3 от пробите са от предприятия за производство на храни,
останалите са от търговски обекти) са без отклонения.
За да бъде профилактиката
с йодирана готварска сол ефективна, следва да се спазват следните
правила:
•
Да се използва само йодирана сол, с валиден срок на годност;
•
Да се съхранява в плътно затворени сухи съдове, за да се запази
йодното й съдържание (след отваряне на опаковката)
•
Да се прибавя в края на термичната обработка на ястията, за
да се предотврати намаляването на йодното съдържание;
•
Да се използват йодни или йод-съдържащи лекарства по време на
бременност и кърмене само след консултиране със съответния специалист,
наблюдаващ бременността и послеродовия период.
Ежедневната
употреба на йодирана сол в количество не повече от 5 грама (1
чаена лъжичка) предотвратява йоддефицитните заболявания.
ЙОДИРАНАТА
СОЛ Е ЗАЛОГ ЗА ДОБРО ПСИХИЧНО И ФИЗИЧЕСКО ЗДРАВЕ