Как да се предпазим от
заразяване с вируса на птичия грип
|
Птичият
грипен вирус А (Н5N1) причинява инфекция, която
засяга най-често дивите птици. Инфекцията може да се разпространи
и сред домашните птици (кокошки, патици, гъски и други).
Заразените птици отделят вируса със слюнката, носния секрет
и изпражненията си, като по този начин интензивно го разпространяват
сред възприемчивите здрави птици. В редки засега случаи
вирусът може да предизвика заболяване и при хора, имали
директен контакт с болни птици.
Източникът
на зараза за човека са птиците, носители на вируса
– домашни (кокошки, патици) и диви (главно водоплаващи
– патици и гъски). Патиците могат да бъдат източник на
инфекция дори и когато са напълно здрави.
|
Заразяването
на хора с грипния вирус А (Н5N1) може да причини тежко заболяване
и смърт. Засега все още няма ваксина за предпазване на хората
от този вирус.
Хората могат
да се заразят с вируса чрез :
• директен контакт
с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често
това става при по-продължителни и интензивни контакти (грижи за
домашни птици и други);
• контакт със
замърсени от птиците предмети и повърхности;
• контакт със
секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много
висока.
Заразяването на
хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко – при
директно попадане на пръски, съдържащи вируса върху лигавиците
или при вдишването му. Счита се, че известен риск съществува и
при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени
термично. Няма данни за възникване на заболявания при хора след
консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни
вируси загиват при термичната обработка на храната.
Предпазни
мерки при разпространение на грип А (Н5N1) сред птиците и/или
при възникване на заболявания сред хора:
•
Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с живи
и видимо здрави, болни или умрели домашни птици.
•
Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения
или секреции.
•
Да се избягват всякакви контакти с диви птици. Във връзка с риска
от носителство на грипния вирус А (Н5N1) сред дивите водоплаващи
птици стриктно да се спазва забраната за ловуването им.
•
Да се спазва много добра лична хигиена, най-вече често и внимателно
измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди.
При липса на условия за миене може да се използват влажни хигиенни
кърпички или дезинфектанти за ръце.
•
Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти
от птичи произход. При приготвяне на храната, всички продукти
от птичи произход, включително и яйцата, трябва да бъдат много
добре термично обработени (при достатъчно висока температура и
достатъчно дълго време), което гарантира унищожаването на вируса
на птичия грип.
•
Да се спазват следните хигиенни изисквания при приготвяне на храната:
»
Суровото месо да се съхранява отделно от сготвените и другите
храни;
»
Да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото
месо и другите храни (сготвени, или такива, които се консумират
сурови);
»
Да не се пипа нито сурова, нито готвена храна, преди да се измият
ръцете;
»
Да не се поставя сготвеното месо в същия съд, в който е било преди
термичната обработка;
»
Яйцата да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето
им, след което внимателно да се измият и ръцете;
»
Да не се консумират сурови и рохки яйца;
»
Да не се използват сурови или недоварени яйца при приготвяне на
ястия, които не подлежат на термична обработка.
• Да се измиват
със сапун и вода ръцете, използваните съдове и повърхности веднага
след обработка на сурово птиче месо и яйца, тъй като същите може
да са замърсени с вируса на птичия грип (както и с други микроорганизми).
• Да се извършва
самонаблюдение за поява на симптоми, типични за заболяването при
човека – респираторни или инфекция на очите (повишена температура,
силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема и/или
конюнктивит), в рамките на 10 дни след евентуално заразяване (контакт
с болни и съмнително болни птици, или с повърхности, които може
да са били замърсени от болни и умрели птици).
• Да се направи
задължителна консултация с личния лекар или със специалист по
инфекциозни болести при възникване на заболяване с температура,
кашлица, затруднено дишане, или при каквото и да е друго заболяване
в този 10-дневен период. Лекарят трябва да бъде информиран за:
симптомите и възможността за заразяване с птичи грип след контакт
с болни птици или пребиваване в заразена зона преди началото на
заболяването; местата, които са посещавани; наличие на директен
контакт с птици, или с болни и съмнително болни от птичи грип
лица.
• Да се изследват
лабораторно заболелите лица, съмнителни за птичи грип, с цел потвърждаване
на диагнозата.
• Да се спазват
следните мерки от страна на болните, с цел предпазване на близките
им хора:
»
Редовно измиване на ръцете;
»
Използване на марлена маска (по възможност);
»
Закриване на устата с ръка при кашляне и използване на еднократни
носни кърпи, които могат да се изгарят.
|