ТРИХИНЕЛОЗАТА –
СЕРИОЗНО ЗАРАЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ
Трихинелозата
е тежко паразитно заболяване, което засяга хората, домашните
и дивите животни – домашни и диви свине, котки, кучета, лисици,
вълци, чакали, мечки, порове, бурсуци, плъхове, мишки и др. По-голямата
част от заболявания са регистрирани през зимния сезон.
Причинител
на заболяването е малък живораждащ нематод Trichinella
spiralis. Тя паразитира в домашните и дивите прасета, малки плъхове,
мечки, лисици, диви гризачи. Но в последните години като такава
се определят и Trichinella pseudospiralis, при която ларвите не
образуват капсули в мускулите; Trichinella nativa – среща се в
Европа и Северна Америка; Trichinella nelsoni – Южна Америка.
У човека Trichinella
spiralis се среща в три морфологични форми: полово зрели (чревни),
млади (мигриращи) и мускулни (капсулирани). Мъжките полово зрели
трихинели имат дължина 1,4 до 2,2 мм, а женските 3 до 4,4 мм.
Биологичният цикъл се извършва в един и същ гостоприемников организъм
– първоначално краен, а след това междинен. В организмът в новия
гостоприемник паразитът попада с месото на животни опаразитени
с мускулни трихинели. Попадналите в стомашно-чревния тракт на
човека трихинели се декапсулират под влияние на стомашния сок.
Преминават през тънките черва, достигат полова зрелост и след
5 дни женските започват да раждат млади ларви. Те извършват миграция
по лимфен и кръвен път и се локализират в напречнонабраздената
мускулатура. Капсулата се калцира след 6 месеца, а мускулните
трихинели могат да се запазят в състояние близо на анабиоза в
продължение на 30 и повече години.
Животните
се заразяват когато ядат месо от живи или умрели болни
от трихинелоза животни.
Хората
се заразяват от месото на заразени с трихинели, най-често
домашни и диви свине, или от месни продукти (кайма и др.), недобре
топлинно обработени. Заразяват се и от колбаси, употребявани без
топлинна обработка (луканка, суха наденица, пастърма и др.), непроверени
от ветеринарните органи.
Месото
на болните животни не е променено на външен вид.
Навлезлите от мускулните влакна трихинели са много малки и са
невидими без микроскоп. Откриването на паразитите става чрез трихинелоскопиране
на парченца месо взети от диафрагмата, езика, дъвкателната и междуребрената
мускулатура на животните. Изследването се извършва от ветеринарните
служби.
Заболяването
започва с отоци по лицето, постепенно покачване и задържане на
висока температура, мускулни болки при гълтане, движение на очите,
дъвкане, дишане и ходене. Понякога заболяването започва с повръщане,
разстройство и болки в корема.
При
съмнение за заболяване от трихинелоза, незабавно да се търси лекарска
помощ.
Предпазни
мерки:
-
да не се консумира домашно или дивечово свинско
месо, непрегледано от ветеринарните власти. Месото от трихинелозни
свине да се изгаря, а сланината им може да се използува.
- при кланета
на домашни свине за лично ползване да се изпращат проби
месо от диафрагмата и междуребрието за изследване във
ветеринарната служба и консумацията на месото да става
след получаване на резултата.
- домашните
свине да не се пускат по дворовете, сметищата, животинските
гробища и др., където най-често се заразяват.
- убитият вреден
дивеч (лисици, чакали, вълци, порове и др.) трябва да
се заравя дълбоко в земята, за да не се яде от хищни
птици, гризачи, домашни и диви свине и др.
|