|
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ
ОТ СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ИНФЕКЦИИ ? |
Чревните
заразни болести - дизентерия, салмонелоза, епидемичен хепатит,
колиентерит, холера и други са широко разпространени заболявания,
които се наричат още болести на лошата хигиена.
Причинителите
им са разнообразни болестотворни микроорганизми,
които се отличават със значителна устойчивост в околната среда
- вода, почва, хранителни продукти.
Тези заболявания
протичат с голямо разнообразие на клиничната картина, но най -
характерните оплаквания са: чревното разстройство, повръщането
и високата температура. При хепатит
тип А, след тези общи симптоми се наблюдава: потъмняване
на урината (цвят на тъмна бира), избледняване на изпражненията,
пожълтяване на кожата и видимите лигавици.
Лекото начало
бързо може да прерасне в тежко заболяване, а самолечението да
доведе до по - късни усложнения, както и до разпространение на
заразата. Източник на заразата са хората - болни
и заразоносители, а за салмонелозите - и домашните животни, птици
и гризачи. Те отделят заразата с изпражненията и урината.
Чревните заразни
инфекции (дизентерия, хранителни токсикоинфекции, различните видове
ентероколити и др.) не са невинни заболявания. Те могат да доведат
до много сериозни последствия за здравето. Чревните заразни заболявания
(инфекциозните диарии) най-често се причиняват от бактерии и по-рядко
от вируси. Причинителите се съдържат главно в изпражненията, както
на болните, така и на здравите заразоносители. От изпражненията
заразата се разпространява в околната среда - замърсени ръце и
предмети, плодове, зеленчуци и хранителни продукти - чрез които
попада в човека (фекално-орален механизъм на предаване). Най-честите
бактериални инфекции са:
1.
Бактериална дизентерия (Шигелоза)
Дизентерията е
остро инфекциозно заболяване, от което боледува само човекът.
Причинява се от дизентерийните бактерии, които са обединени в
род Шигела. Боледуват хора от всички възрасти, но най- засегнати
са децата от 0 до 4 год. Източник на заразата е човекът – болен
или здрав заразоносител. Най-често заразяването става по контактно
- битов път, особено в семейна среда и в детски колективи. Инкубационният
период е от няколко часа до седем, осем дни. Заболяването протича
с гадене, отказ от храна, повръщания, които зачестяват, увеличава
се броя на изхожданията до 10-15 за 24 часа. Температурата може
да достигне до 39 градуса С. Чрез повърнатите материи и многократните
изхождания се губят вода и соли, което води до дехидратация. При
благоприятно протичане и навреме проведено лечение състоянието
на пациента се подобрява. При тежко протичане възстановяването
настъпва след15-20 дни.
2.
Салмонелози
Салмонелозата
е широко разпространено чревно заразно заболяване, което засяга
както хора, така и животни. Причинителите (салмонели) са над 1000
вида. Широкото разпространение на салмонелите се улеснява от инфектираността
на животни и хранителни продукти от животински произход (яйца,
месо, риба, мляко и др), а също така и замърсяването на водните
източници, плодовете, зеленчуците и др. Поради връзката на заразата
с хранителния продукт, някои форми на Салмонелозите се наричат
остри хранителни отравяния. Най-честата клинична форма е салмонелния
гастроентерит, който протича тежко при кърмачета. Инкубационният
период е кратък – 6 - 48 часа, но при някои форми може да продължи
до 7 дни. Началото е остро, с повишена температура, болки в корема,
чести повръщания и диарични изхождания. При тежките форми настъпват
обезводнявания на организма, замъглено съзнание и възпаление на
различни органи.
3.
Ешерихиози (колиентерити)
Причинител на
заболяването са ентеропатогенни бактерии - Ешерихия коли. Те предизвикват
остри стомашно чревни заболявания, специфични за ранната детска
възраст. Основен резервоар на инфекцията е човека. Механизма на
предаване на заразата е фекално-орален. Колибактериите притежават
голяма устойчивост във външната среда. Инкубационният период е
от 1-21 дни. Повръщането, отказа от храна, изразеното неспокойствие
са характерни прояви на заболяването.
Диарията се засилва към 10-15 изхождания дневно. Лечението е в
болнична обстановка и е продължително, особено при тежките форми.
4.
Ротавирусни гастроентерити.
Най-честите остри
чревни инфекции в ранна детска възраст се причиняват от ротавируси.
Източник на заразата е болен и здрав вирусоносител. Механизмът
на заразяването е фекално-орален, а заразяването става чрез контаминирани
хранителни продукти, ръце, вода и предмети от обкръжението на
болните. Инкубационният период е до 4 дни. Заболяването протича
с висока температура, неспокойствие, болки в коремчето, гадане,
повръщане и диариен синдром.
|
СТОМАШНО - ЧРЕВНИТЕ ИНФЕКЦИИ ВЪЗНИКВАТ
НАЙ-ЧЕСТО СЛЕД: |
|
-
консумация на хранителни продукти, заразени с чревни микроби от
мухи, хлебарки или гризачи;
- контакт със
здрави заразоносители;
- пиене на вода
от съмнителни водоизточници;
- консумация на
месо, яйца или мляко от болни животни и птици, непреминали достатъчна
термична обработка (при салмонелозите);
- консумация на
бързоразвалящи се храни, неправилно съхранявани (извън хладилник)
и на такива с изтекъл срок на годност;
- консумация на
не добре измити плодове и зеленчуци.
|
ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ СТОМАШНО - ЧРЕВНИ
ИНФЕКЦИИ Е НЕОБХОДИМО: |
-
Да се спазва строго режима на почистване и дезинфекция в обектите
за производство и търговия с храни;
- Да се поддържа
висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в рискови
за здравето обекти - хранителни, детски и здравни заведения;
- Да се измиват
обилно с течаща вода плодовете и зеленчуците, предназначени за
консумация в суров вид;
- Да се измиват
ръцете със сапун преди приготвяне на храната, преди хранене и
след ползване на тоалетна;
- Да се подлагат
на добра термична обработка и съхраняват при хладилни условия
хранителните продукти, особено тези от животински произход (месо,
мляко, яйца);
- Да не се допуска
размножаване на мухи и гризачи в домовете като се замрежват прозорците,
затварят плътно съдовете за смет и редовно се извозват отпадъците;
- Да не се използват
замърсени водоеми за спорт, риболов, къпане;
- Да не се пие
вода от съмнителни водоизточници;
- Да не се употребяват
консерви с “бомбаж” и храни с изтекъл срок на годност.
ХИГИЕННИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА
ПОДДЪРЖАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ОБЕКТИ
ЕКСПЛОАТАЦИЯ
И ПОДДЪРЖАНЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ОБЕКТИ
•
Почистване, измиване и дезинфекция на всички работни повърхности,
които влизат в контакт с храните, в т. ч. и посудата, след всяка
употреба;
Поддържане на
санитарно-битовите помещения чисти и дезинфекцирани;
Използване на
дезинфекционни средства, разрешени от МЗ и съгласно указанията
на производителя за начина на употребата им;
Използване на
течаща студена и топла вода, отговаряща на изискванията на Наредба
№ 9 за качествата на водите, предназначени за питейно-битови нужди
(ДВ бр.30/2001г.);
Осъществяване
на постоянен контрол за наличие на насекоми и гризачи, като при
появата им се предприемат незабавни мерки за унищожаването им;
Недопускане присъствие
и отглеждане на животни в обектите;
Недопускане в
обектите на външни лица, които нямат отношение към дейността в
тях.
ПРИГОТВЯНЕ НА
КУЛИНАРНАТА ПРОДУКЦИЯ
• Приемане
и влагане в кулинарните изделия само на продукти, придружени с
документи за произход и годност, със запазени опаковки, етикетирани
и маркирани, съгласно нормативните изисквания;
• Спазване
изискванията на поточност и разделност при съхранението и първичната
обработка на суровините и полуфабрикатите;
• Влагането
на яйца в приготвените ястия или десерти да става само след тяхното
измиване и дезинфекция в обособени помещения или кътове
►
забранява се приготвянето на десерти със суров яйчен белтък;
• Обилно
измиване на плодовете и зеленчуците на силна струя течаща вода;
• Използване
на вода с добри качества;
• Стриктно
спазване на условията и сроковете за съхранение на
►
кулинарната продукция от момента на приготвянето до сервирането
и;
►
топлите и панирани ястия, скарата, аламинутите от яйца, месо,
риба, птици, (вкл. и грил) се консумират веднага след приготвянето
им;
►
не се допуска съхранение на готови за консумация панирани ястия.
ЛИЧНА ХИГИЕНА
И ЗДРАВНО СЪСТОЯНИЕ НА ПЕРСОНАЛА В ХРАНИТЕЛНИТЕ ОБЕКТИ
• Измиване
на ръцете със сапун и дезинфекция с подходящи дезинфектанти преди
започване на работа, след всяко посещение на тоалетната и при
всяко видимо замърсяване;
• Ползване
на индивидуално работно облекло и средства за прибиране на косата
(шапки, кърпи и други):
►
не се разрешава носенето на работно облекло извън обекта;
• Работещите
подлежат на задължителни предварителни и периодични медицински
прегледи, съгласно Наредба № 15 от 27 юни 2006 г. за здравните
изисквания към лицата, работещи в детските заведения, специализираните
институции за деца и възрастни, водоснабдителните обекти, предприятията,
които произвеждат или търгуват с храни, бръснарските, фризьорските
и козметичните салони, ДВ бр. 57/14 юли 2006 г.;
• При наличие
на стомашно-чревни оплаквания, ангини, гнойни възпаления по кожата
и други работещите незабавно се отстраняват от работа и се насочват
за преглед към личния лекар.
АКО
СЕ РАЗБОЛЕЕМ да не забравяме, че самолечението може да ни навреди,
поради което е необходимо незабавно да потърсим медицинска помощ.
|