Туларемия
Туларемията
е остро инфекциозно заболяване. Причинява се от бактерии които
са с висока устойчивост (в почва – повече от 4 месеца, в замразено
месо – 93 дни, солено месо – 30 дни, мляко – 104 дни, хляб – 14
дни, в ларвите и нимфите на кърлежи – до 8 месеца). Пряката слънчева
светлина ги убива за 20 минути, температура 60°С – за 5 минути,
дезинфектанти – за няколко минути.
Основен
източник и резервоар на заразата в природата са различни
животни – основно гризачи, хищници и птици. От природните огнища
заразата се предава на домашните животни и на гризачи обитаващи
жилищата (най-често по трансмисивен път).
Механизъм
на предаване:
-хранителен
– чрез заразена храна и вода, при попадане върху тях на урина
и изпражнения на болни животни;
-трансмисивен
– при ухапване от кърлежи и комари;
-аспирационен
– вдишване на заразен прах при обработване на кожи;
-контактен – проникване
през кожата и лигавиците;
Изключително рядко
е възможно предаване на заразата от човек на човек.
Причинителят на
туларемията притежава изключително изразени проникващи свойства,
дори през неувредени кожа и лигавици. Лимфната бариера често не
е в състояние да локализира туларемийните бактерии и те проникват
в кръвта. Оттам се пренасят във вътрешните органи, където се образуват
некротични участъци. В лимфните възли се образуват първични бубони.
Локализацията
на поражението и тежестта на протичането са свързани не само с
мястото на проникване на причинителя, но също и с неговата вирулентност
и с масивността на заразяващата доза. От значение е и състоянието
на организма, неговата възприемчивост и съпротивителни сили.
Възможно е продължително
съхранение на туларемийни бактерии в организма с вторична генерализация
на инфекцията по кръвен път, което обуславя възникването на по-късни
рецидиви.
Клиничната картина
е твърде разнообразна. Инкубационният период е от 1 до 7 дни,
рядко до 10 дни. Болестта често започва с треска, главоболие,
обща слабост, болки в мускулите по цялото тяло, висока температура
(до 39 - 40°С).
Клинични
форми:
1.
Бубонна форма – засягат се най-често подмишничните, шийните,
подчелюстните и ингвиналните лимфни възли. Бубоните могат да бъдат
единични или множествени с големина от орех да кокоше яйце. В
първите дни от появата им те са болезнени,с ясно очертани контури.
Кожата, покриваща бубона е нормална, но при нагнояване се зачервява,
става оточна и се разязвява. При благоприятно протичане лимфните
възли възвръщат нормалното си състояние за 1 – 2 месеца. Висока
температура се поддържа до 2 – 3 седмици.
2. Очна
форма – развива се при проникване на причинителя през
конюнктивите, където се наблюдава папуло-везикулозно образувание
или язва. При обхващане на очната ябълка е възможно да се стигне
до загуба на зрението.
3. Ангинозно-бубонна
форма – възниква при проникване на причинителя през устата,
чрез заразени хранителни продукти или вода. Появява се зачервяване
на гърлото, оточност най-често на едната сливица, върху която
се образува сиво-бял некротичен налеп, сраснал с подлежащата тъкан.
Температурата се повишава. Засягат се шийните и подчелюстните
лимфни възли, които могат да достигнат размерите на яйце.
4. Белодробна
форма – при нея обикновено се засягат бронхиалните и
парабронхиалните лимфни възли. Често се развива пневмония. Липсват
начални катарални изменения.
5. Стомашно-чревна
форма – освен общите прояви са характерни и коликообразни
болки в корема. Наблюдават се гадене, повръщане и диария. В повърнатите
материи и фекалиите могат да се появят кръвни примеси.
Прогнозата при
туларемията е добра. Смъртността е около 1%.
След преболедуване
човек придобива дълготраен имунитет, но са описани и реинфекции.
Лечението се провежда с антибиотици след направени съответните
изследвания.
Профилактика:
-недопускане
на плъхове в обитаваните помещения, до хранителни продукти и питейна
вода;
-оглед на тялото
за кърлежи след пребиваване на открито и наблюдение на местата
на евентуално ухапване;
-избягване на
консумация на вода от непроверени водоизточници;
-обилно измиване
на плодовете и зеленчуците предназначени за консумация в суров
вид;
-използване на
лични предпазни средства при обработка на кожи или при пряк контакт
с диви или домашни животни и замърсени от тях повърхности.
|