ОСНОВНО
УЧИЛИЩЕ „БАЧО КИРО”
ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Е-тата в храните
Инициатива от областта на здравословното
хранене,
реализирана в пети „д” клас
Брой на учениците в пети „д” клас – 21
Ръководител : Антоанета Димитрова –
учител по биология и здравно образование
Един от аспектите
за хармоничното израстване на младите хора е здравното образование.
От съществено значение в областта на здравното образование е формиране
на нагласи за здравословно хранене. В съвремието ни това е особено
актуално с оглед качествата на храните, които масово се консумират.
В занятието, което представям с учениците от пети „д” клас се насочихме
към темата, свързана с разглеждане на консерванти, подобрители,
овкусители, стабилизатори, набухватели, подсладители, оцветители
и т.н. или обобщено Е-тата в храните.
Занятието започна
с представяне на информация за хранителните добавки с изкуствен
или естествен произход, които се прибавят към храните при тяхното
производство, опаковане, съхранение. Разгледаха се групите добавки,
тяхното приложение в храните и някои от характеристиките им, например
удължаване срока на съхранение на продукта, запазване на неговата
форма и консистенция, засилване на вкуса и аромата и др. Впечатлителна
бе за учениците информацията за производството на Е-тата, като това,
че някои се получават от въглищен катран, а червеният оцветител
Е 120 се извлича от насекоми.
С тревога се анализираха
фактите, че голяма част от добавките са вредни за здравето вещества.
На листове петокласниците разгледаха обобщена информация за едни
от най-опасните Е-та. Такива например са:
SOS-ОПАСНИ - Е-102,
Е-124, Е-120, Е-127
МНОГО ОПАСНИ -
Е-123
ЗАБРАНЕНИ - Е-103,
Е-111, Е-105, Е-121, Е-125, Е-130, Е-126, Е-152
ПОДОЗРИТЕЛНИ -
Е-104, Е-141, Е-122, Е-150, Е-171, Е-173, Е-180, Е-241, Е-477
РАКООБРАЗУВАЩИ
- Е-131, Е-210 ,Е-142, Е-211, Е-212, Е- 215, Е-213, Е-216, Е-217,
Е-240
РАЗСТРОЙСТВО НА
ЧЕРВАТА - Е-221, Е-223, Е-222, Е-224, Е-226
ВРЕДНИ ЗА КОЖАТА
- Е-230 , Е-238, Е-231
ПРЕДИЗВИКВАЩИ ОБРИВИ
- Е-311, Е-313, Е-312
ОБЩО РАЗСТРОЙСТВО
- Е-250, Е-251
ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРОЛ
- Е-230, Е-321, Е-320
РАЗСТРОЙСТВО НА
СТОМАХА - Е-338, Е-340, Е-339, Е-341, Е-407, Е-461, Е-450, Е-462,
Е-463, Е-466, Е-460
За изпълнение на
следващата задача петокласниците се разделиха на групи. Всяка група
получи опаковки от вафли, шоколади, бонбони и други продукти, които
често консумират учениците. Задачата им бе да проучат състава на
съответния хранителен продукт и да потърсят наличието на Е-та. Интересът
към изпълнението на задачата бе голям. Учениците установиха хранителни
добавки в продуктите, някои от които вредни за здравето. Направиха
се изводите, че е необходимо по-внимателно да се подбират консумираните
храни.
Следващата задача
бе свързана с изпълнение на казуси. Учениците се разделиха на две
групи и получиха своите казуси. Те се запознаха със съдържанието
и потърсиха решение на съответните ситуации. Времето за работа бе
10 минути. Казусите на двете групи са следните:
Казус – Първа група
Григор е ученик
в шести клас. Той посещава часове в училище, в които се разглеждат
въпросите на здравословното хранене. Григор проявява особен интерес
към темата за Е-тата в храните. Прибирайки се на обяд вкъщи, момчето
установява, че в хладилника има няколко продукта, на опаковките,
на които открива съдържание на Е-та. Особено обезпокоен е от наличие
на Е-123, Е-131, Е-250. Вечерта Григор споделя своите притеснения
с майка си. Жената се е прибрала от работа изморена и изнервена.
Чувайки разсъжденията на сина си, тя заявява „Тия вашите учители
няма ли на какво друго да ви учат. Аз и без друго постоянно се чудя
какво да сложа в хладилника, като парите все не стигат” Григор съвсем
се обърква и не знае как да постъпи.
Посъветвайте го!
Казус- Втора група
Ясен е ученик в
пети клас. Той се интересува от здравословното хранене. Чувал е
за Е-тата в храните. Ясен вижда своя съученик Борис да консумира
хранителен продукт, който е в цветна и красива опаковка. Ясен прочита
състава на продукта и открива наличие на Е-440. Той категорично
заявява на своя съученик Борис, че трябва да си изхвърли закуската.
Борис е много учуден и не знае какво да прави. Какви съвети ще дадете
на Борис?
За изпълнение на
казусите учениците направиха справка в листовете с опасните Е-та,
както и използваха книжката на Александър Иванов „Тайнствените Е-та”.
Тази книжка е пълен справочник на химичните добавки в храните. Въз
основа на проучванията и дискусиите в групите учениците достигнаха
до следните изводи:
Първа група – Петокласниците
посъветваха Григор да изчака момент когато майка му е спокойна и
отпочинала и тогава да говори с нея по въпроса за хранителните добавки.
Те препоръчаха на момчето да разкаже на майка си за занятията в
училище на тази тема и заедно да проучат информация от интернет
по този въпрос. Двамата ще установят, че Е-тата, които Григор е
установил в продуктите в техния хладилник, са действително опасни.
Учениците предполагат, че най-вероятно майката ще промени позицията
си. Тя самата сериозно ще се замисли за качествата на консумираната
храна и ще полага усилия да купува по-здравословни продукти.
Втора група – Учениците
посъветваха Борис най-напред да провери дали Е-440 е опасна за здравето
добавка. Чрез проучвания петокласниците от групата достигнаха до
извода, че Е-440 е безвредна добавка. Това са пектини, които се
използват като сгъстители и стабилизатори. Учениците дадоха съвет
на Борис да говори с Ясен и да му обясни, че неговия хранителен
продукт не е опасен за здравето. Посочената хранителна добавка е
една от малкото безвредни Е-та. Двете момчета ще достигнат до изводите,
че е важно действително да се проверява състава на храната и така
хората ще имат реална представа с какво се хранят.
В края на занятието
учениците с една дума или израз изразиха впечатленията си от проведеното
занятие. Преобладаваха изразите, свързани с желанието да се подбират
внимателно храните и всеки да бъде по-отговорен за своето здраве.
|