ОСНОВНО
УЧИЛИЩЕ „БАЧО КИРО”
ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Информация за кандидатстване
в конкурса за добри практики за превенция на рискови за здравето
на учениците фактори
Категория: Група
/ Клас на месеца
Кандидатстване за
месец май
Ръководител на групата:
Антоанета Димитрова - учител по биология и здравно образование
Участници: 21 ученика
от пети „д” клас на Основно училище „Бачо Киро”.
При финалната реализация
на проект „Ние живеем здравословно” от Националния ученически конкурс
„Посланици на здравето” учениците от пети „д” клас участваха в кулинарна
инициатива. Съвместно с родителите си вкъщи те подготвиха здравословни
храни и на следващия ден ги представиха в училище пред своите съученици.
Петокласниците обясниха и рецептите на кулинарните си предложения.
Акцентира се на състава на ястията и тяхното значение за доброто
здраве. Това са някои от здравословните храни.
Сладки
с извара
Продукти:
250
грама извара
250 грама ядки /орехи,
сусам, овесени ядки/
Едно яйце
Един белтък
Четири лъжици мед
От изброените продукти
се оформят кръгли фигурки и се пекат на 180 градуса във фурна около
половин час След изпичане сладките се украсяват по избор.
Калина Николаева Тодорова – Пети „д” клас
Домашни
крекери
Продукти:
50
милилитра вода
50
милилитра зехтин
Половин
чаена лъжица сол
170
грама брашно
За
намазване:
1
супена лъжица зехтин
1
супена лъжица вода
1
счукана скилидка чесън
За
поръсване:
сусам,
мак
Приготвяне:
В
купа се смесват водата, зехтина и солта. Добавя се брашното и се
замесва гладко тесто. Оставя се да престои на стайна температура
20 минути. Тестото се разточва. Нарязва се на квадрати и след това
на триъгълници. Смесват е продукти за намазване е се поставят върху
разточените триъгълници. Поръсват се със сусам и мак. Пекат се във
фурна на 170 градуса до златисто.
Цвета Петрова Пачникова – Пети „д” клас
Руло
„Стефани”
Продукти:
500
грама смляно свинско и телешко месо
Щипка
чубрица
Щипка
черен пипер
Три
яйца
2-3
супени лъжици галета
Два
моркова
3-4
кисели краставички
Кашкавал
за поръсване
Приготвяне:
Смляното
месо, чубрицата, черния пипер, галетата се омесват с едно яйце.
Сместа се разстила върху фолио. Сваряват се две яйца и два моркова.
Нарязват се на тънки ивици и заедно с киселите краставички се редят
върху каймата. Каймата се завива на руло и се пече в умерена фурна.
В тавата се налива малко вода. Преди изваждането рулото се поръсва
с настърган кашкавал. След опичане рулото се реже на напречни парчета.
Готовите парчета руло се гарнират със сварен и овкусен ориз, пресни
краставици, домати и моркови
Александра Николаева Попова – Пети „д” клас
Ориз
със зеленчуци
Продукти:
Един
морков
100
грама грах
100
грама царевица
Една
тиквичка
Една
чаена чаша ориз
Три
чаени чаши вода
Една
чаена лъжица куркума
3-4
лъжици олио
Щипка
сол
Приготвяне:
Нарязват
се моркова и тиквичката. Към тях се добавят царевицата и граха и
се задушават. Прибавят се подправките, ориза и водата. Всичко се
разбърква и се пече на умерена фурна за около 30 минути.
Йоана Христова Дочева – Пети „д” клас
Шопска
салата
Продукти:
Два
домата
Една
краставица
9-10
маслини
50
грама сирене
Сол
на вкус
4
лъжици зехтин
Приготвяне:
Доматите
и краставицата се нарязват на кубчета. Овкусяват се със сол и зехтин.
Прибавят се маслините. Салатата се поръсва с натрошеното сирене.
Кристиян Красимиров Гешев – Пети „д” клас
Интересна
инициатива от реализацията на проекта на пети „д” клас бе изработването
и представяне на компютърни презентации на power point, свързани
с тематиката на здравословното хранене. Най-активни ученици при
изпълнение на дейността бяха Калина Николаева Тодорова, Йоана Христова
Дочева и Цвета Петрова Пачникова.
|