ПРЕПОРЪКИ ЗА ЗДРАВОСЛОВНО
ХРАНЕНЕ НА ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ
Родителите могат да допринесат
за здравето, растежа и развитието на децата, ако спазват
следните препоръки:
1. Осигурявайте на децата пълноценна и разнообразна храна.
2. Включвайте зърнени храни и/или картофи в хране¬нето на
децата няколко пъти дневно.
3. Ежедневно давайте на децата разнообразни зелен¬чуци и
плодове, за предпочитане сурови.
4. Включвайте всеки ден мляко и млечни продукти с намалено
съдържание на мазнини и сол.
5. Избирайте постни меса, замествайте често месо¬то и месните
продукти с риба или бобови храни.
6. Ограничавайте общо приема на мазнини от децата, особено
на животинските. При готвене замествайте животинските мазнини
с растителни масла.
7. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкар¬ски
продукти от децата, избягвайте да им предлага¬те безалкохолни
напитки, съдържащи захар.
8. Ограничавайте употребата на сол при приготвяне на ястията,
намалете консумацията на солени храни от децата.
9. Осигурявайте на децата достатъчен прием на вода и течности.
10. Приготвяйте и съхранявайте храната по начин, осигуряващ
нейната безопасност.
11. Включвайте децата в приготвянето на храната.
12. Осигурявайте физическа активност на децата всеки ден.
|
|
|
Здравословното хранене е ключ
към добро здраве и успех в училище. Здравословно е разнообразното,
балансирано и редовно хранене.
За да растете здрави и силни,
опитайте се да спазвате следните 12 препоръки за здравословно
хранене:
1. Консумирайте разнообразна храна. Отделяйте достатъчно
време за хранене в приятна и спокойна атмосфера
2. Не пропускайте сутрешната закуска, хранете се редовно
3. Консумирайте зърнени храни като важен източник на енергия,
предпочитайте пълнозърнест хляб
4. Консумирайте повече зеленчуци и плодове, по възможност
при всяко хранене
5. Приемайте ежедневно мляко и млечни продукти
6. Избирайте месо без тлъстини, заменяйте месото по-често
с риба, боб и леща
7. Ограничавайте мазнините, особено животинските, избягвайте
пържените храни
8. Ограничавайте приема на захар, захарни и сладкарски изделия,
избягвайте консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи
захар
9. Намалете употребата на сол и консумацията на солени храни
10. Приемайте ежедневно достатъчно вода и течности. Не консумирайте
алкохолни напитки
11. Поддържайте здравословно тегло и бъдете физически активни
всеки ден
12. Спазвайте хигиенните правила при хранене, приготвяне
и съхранение на храните
|
|
|